Weg met het onderbuikgevoel, onderbouw jouw marketingplan met feiten

Gut feeling Piet2De doelstellingen zijn voor de komende campagneperiode duidelijk op papier gezet. Het is aan jou, om de campagnes voor het nieuwe seizoen vorm te geven en een beslissing te nemen welke media en met welke media druk ingezet gaat worden. Kies je dit jaar weer voor dezelfde samenstelling van de mediamix of durf je te experimenteren?

Het bovenstaande is slechts een van de voorbeelden van de vragen waarmee adverteerders bij Communication Analytics aankloppen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze willen af van een onderbuikgevoel als het gaat om de inzet van media en willen sturen op het effect van de inspanningen Een cijfermatige onderbouwing van de keuzes voor een mediamix kunnen dit onderbuikgevoel weghalen.

Herkenbaar en behoefte aan die extra onderbouwing? Lees dan snel verder, want wij vertellen hoe je de beste mediamix kan kiezen vanuit het oogpunt van effect en hoe het nieuwe budget verantwoord kan worden.

De effectiviteit van marketinginspanningen is terug te vinden in data die je al in je bezit hebt

Wij combineren de data van media-uitzendschema’s en media-inzet met cijfers over sales, webverkeer en merkontwikkeling. Zo kunnen wij berekenen welk deel van die sales en webverkeer wordt bepaald door marketinginzet en welk deel door externe factoren. Bij externe factoren kun je denken aan het weer, de dag van de week of de tijd van het jaar. De invloed van het weer is bijvoorbeeld belangrijk, omdat bij mooi weer minder mensen naar een online webshop gaan. Dit heeft niets te maken met een goede of slechte campagne-inzet. Als wij berekend hebben welk deel van sales of webverkeer veroorzaakt wordt door de campagne, wordt vervolgens aan de hand van de kosten gekeken hoe kosteneffectief ieder mediumtype is geweest.

Het combineren van data geeft onder andere antwoord op de vraag: “Wat heeft mijn campagne daadwerkelijk bijgedragen?”

Wij bepalen op basis van media-uitzendschema’s de effectiviteit van marketinginspanningen op het aantal verkochte producten. In totaal hebben voor deze adverteerder € 3,5 mln aan transacties plaatsgevonden. 12% van deze transacties was te danken aan het feit er marketingcampagnes zijn gevoerd. Gemiddeld genomen varieert dit percentage tussen de 5% en 30%, afhankelijk van de branche.

 

Bollengrafiek voorbeeld

In de bovenstaande figuur is te zien dat in totaal 420.000 transacties zijn gerealiseerd door de verschillende mediumtypen die zijn ingezet. Televisie neemt daarvan 84.000 transacties voor zijn rekening en AdWords 130.000. Voor AdWords zijn de kosten per transactie € 0,40, terwijl de kosten per transactie voor televisie € 8,29 zijn. Zo zie je in welke mate een mediumtype heeft bijgedragen aan het realiseren van de doelstellingen.

just a gut feeling2Utopie of werkt het echt?

Deze analyses hebben we al tientallen keren mogen uitvoeren. Inmiddels is onze database verrijkt met € 400 mln aan geanalyseerde mediadata. Iedere keer zijn adverteerders weer verrast door de actionability van de uitkomsten.

Blog geschreven door:

Anne-Marie Ketelaar

Anne-Marie Ketelaar

Managing Director

Share this:

Wil je weten wat we voor jullie kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op:

10 + 4 =